Jobstudent en feestdagen

Elk jaar zijn er tien officiële betaalde feestdagen. Deze feestdagen staan in het arbeidsreglement van de onderneming.

Valt zo’n feestdag in de periode van je studentencontract, dan word je voor die feestdag betaald. Je moet die dag dus niet komen werken.
Als je toch moet werken, moet je die dag kunnen recupereren. Je hebt dan recht op een andere betaalde vrije dag. Overuren die gepresteerd worden op een feestdag moeten 100% extra vergoed worden: de werkgever moet die overuren dus dubbel uitbetalen.

Feestdagen na einde studentencontract

Ook als je contract is afgelopen kan het zijn dat je nog recht hebt op een betaalde feestdag:
• minder dan 15 kalenderdagen in dienst: geen recht op vergoeding voor feestdagen die na je contract vallen.
• 15 kalenderdagen tot 1 maand in dienst: recht op uitbetaling van 1 feestdag die valt binnen de 14 kalenderdagen na het einde van je contract.
• langer dan 1 maand in dienst: recht op uitbetaling van alle feestdagen die vallen binnen 30 dagen na het einde van je contract.
De periodes dat je in dienst bent mogen niet onderbroken zijn door je eigen toedoen. Als je recht hebt op een betaalde feestdag, maar je bent niet meer in dienst, dan gaan die uren van die feestdag niet af van je 475 uur. Als je een nieuwe job hebt gevonden hoeft je vorige werkgever deze verplichting niet na te komen. Dan is het immers je huidige werkgever die je feestdagen betaalt.

 

Meer weten? Kijk op www.magik.be.