Vanaf 19 oktober aangepaste dienstverlening!

Om de verspreiding van het Coronavirus te beperken, en om de gezondheid van de leden en de medewerkers te beschermen zijn we genoodzaakt om onze dienstverlening terug aan te passen. De maatregelen door de overheid liggen mede aan de basis.

Wij blijven bereikbaar om  leden bij te staan!

Onze kantoren zijn enkel toegankelijk voor (nieuwe) leden die een afspraak hebben.

Neem contact met ons via mail of telefoon, en onze medewerkers evalueren samen met jou of een afspraak aangewezen is om uw probleem/vraag zo goed aan te pakken. Of boek zelf je afspraak.

Alle details op ons e-loket: www.horvalwvl.be/e-loket 

Wij stellen alles in het werk om de overlast voor onze leden tot een minimum te beperken en onze dienstverlening zo optimaal mogelijk te houden, maar deze uitzonderlijke situatie dwingt ons om deze maatregelen te nemen.
Alvast bedankt voor uw begrip.