In heel wat sectoren (zoals alle sectoren waarvoor HORVAL bevoegd is) zullen de lonen niet onmiddellijk stijgen omdat er pas een indexatie is op 1 januari 2017. Voor de werknemers is de indexsprong dus nog lang niet verteerd.
Bovendien heeft de indexsprong een levenslang en cumulatief effect: iedere toekomstige indexering, loons- en uitkeringsverhoging wordt door de indexsprong berekend op een basisbedrag dat 2% lager ligt dan oorspronkelijk het geval was. Zo veroorzaakt deze indexsprong een definitieve koopkrachtdaling (verarming) voor bijna 7 miljoen lonen, wedden en sociale uitkeringen.
De indexsprong schendt ook het grondwettelijk discriminatieverbod omdat enkel de inkomens uit arbeid en de sociale uitkeringen worden getroffen in tegenstelling tot inkomens voor zelfstandigen (bedrijfsbestuurders) en vrije beroepen (notarissen, advocaten) die de vergoedingen die zij aanrekenen aan hun cliënteel wel nog kunnen indexeren. Ook inkomens gehaald uit roerende (aandelen, dividenden, meerwaarden) en onroerende goederen (huurgelden, gronden, erfpachten) blijven buiten schot. Dit is dus een maatregel genomen met 2 maten en 2 gewichten.