Ondernemingsraad: vakantieplanning is nu aan de orde

De ondernemingsraad heeft tot taak de data van de jaarlijkse vakantiedagen te bepalen. Indien er gaan ondernemingsraad is, neemt de syndicale delegatie deze taak over.

Aantal regels waarmee er rekening moet gehouden worden

Voor het bepalen van het juiste tijdstip waarop de vakantie wordt genomen heeft men alle vrijheid, toch zijn er daarbij enkele regels:

  • De vakantie moet worden toegekend binnen de 12 maanden volgend op het vakantiedienstjaar
  • Voor werknemers met schoolplichtige kinderen zal de vakantie bij voorkeur worden toegekend gedurende de schoolvakanties
  • De werknemer moet de mogelijkheid krijgen om binnen de periode van 1 mei tot 31 oktober twee weken ononderbroken vakantie te nemen. Voor werknemers jonger dan 18 jaar zijn dat drie weken. En een ononderbroken periode van één week moet in ieder geval worden gewaarborgd.
  • Het nemen van halve vakantiedagen is verboden behalve indien de halve vakantiedagen aangevuld worden met een halve dag van gewone rust of indien de werknemer vraagt om 3 dagen (van de vierde vakantieweek) te verdelen over halve dagen. De werkgever kan zich hier tegen verzetten.
  • Vakantiedagen mogen niet samenvallen met andere inactiviteitdagen, zoals feestda­gen, ziektedagen, werkloosheid, educatief verlof,…

Ook in het arbeidsreglement van de onderneming kunnen er voorkeursmechanismen omtrent de vakantieplanning vastgelegd worden, uiteraard rekening houdend met de hierboven uiteengezette voorkeursregels.

Jaarlijkse sluiting

De jaarlijkse sluiting mag nooit meer dan 4 weken duren. Is dit wel zo dan is de werkgever verplicht om het gewone loon te betalen voor de niet gepresteerde dagen.

Wanneer de onderneming gesloten wordt in het kader van jaarlijkse sluiting, is elke werknemer genoodzaakt zijn vakantiedagen in die periode op te nemen.

Wanneer een werknemer geen recht heeft op wettelijke vakantie, kan hij/zij , indien voldoet aan de voorwaarden voor de werkloosheid, gedurende de periode kan collectieve sluiting werkloosheidsuitkering genieten.