Stop het criminaliseren van sociale actie

Vandaag aanstaan staan de regionale voorzitter van het ABVV en een vakbondsafgevaardigde terecht voor de Correctionele Rechtbank te Antwerpen. Beide ABVV-militanten werden gedagvaard door het Openbaar Ministerie te Antwerpen voor het kwaadwillig belemmeren van het verkeer op een nationale vakbondsactie, die georganiseerd werd door het ABVV op 24 juni 2016, nu zowat twee jaar geleden.

Geen enkel concreet, laat staan een ernstig incident of schadegeval, deed zich op 24 juni 2016 voor.

Enkel te Antwerpen, in tegenstelling tot de diverse andere regio’s, werd een politiecordon ingezet, met wapenstok, begeleid door een sproeiwagen en werden mensen opgepakt, in casu de voorzitter en de vakbondsafgevaardigde, die thans terechtstaan.

Zij werden gearresteerd en enkele uren van hun vrijheid beroofd.

Pas in het voorjaar van 2018 besliste het Openbaar Ministerie om de voorzitter en de vakbondsafgevaardigde te dagvaarden voor een correctionele strafkamer.

Het is duidelijk dat het Openbaar Ministerie te Antwerpen een precedent wenst te stellen en het stakingsrecht wil uithollen.

Indien een correctionele veroordeling lastens de voorzitter en/of de vakbondsafgevaardigde zou tussenkomen, dan is het in de toekomst quasi onmogelijk om nog een stakingsactie te stellen.

lees meer