Live streamen van arbeiders – wij zeggen nee!

Als vakbond verafschuwen we de gruwelpraktijken op dieren.

Elke organisatie heeft zijn rol in het aanklagen van de feiten of het opkomen van rechten. Maar wat is de rol van de vakbond? In eerste plaats het werknemerswelzijn!

In eerste instantie werden slachthuizen van Tielt en Izegem door de overheid gesloten, maar hiermee los je de problemen niet op. Je verplaatst het alleen maar! Bovendien zijn de werknemers die er niets mee te maken hebben slachtoffer.

Vorige week legde Vlaams Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts het slachthuis Verbist uit Izegem strenge voorwaarden op om weer open te gaan. Zo moesten er meer camera’s komen en de beelden van die camera’s moesten voor iedereen zichtbaar zijn op het internet, zgn. live streaming.

Als vakbond komen we op voor de werknemers! We staan in voor het MENSENwelzijn en is het live streamen van beelden op het internet een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de werknemers.

CAO nr.68 is hier heel duidelijk en strikt in. Camerabewaking mag voortdurend zijn, voor het nastreven van de veiligheid en de gezondheid, de bescherming van de goederen van de onderneming en de controle van het productieproces die enkel betrekking heeft op de machines. Voortdurende camerabewaking en live streamen van de werknemer is dus NIET toegelaten! Hetgeen minister Weyts heeft opgelegd aan Verbist is ongezien en betuigt van weinig menswaardigheid.

Laat ons vooral stilstaan bij het feit dat de daden van één individu, heel wat onschuldige werknemers heeft meegesleurd.

Als vakbond zijn we momenteel bezig om de zaak vanuit alle hoeken te bekijken en om hier gepast op te reageren zodoende dat zowel het dierenwelzijn als het mensenwelzijn kan gerespecteerd worden.

DSC01376